Historie českých mincí – I. část: starověk

Historie českých peněz a peněz používaných na našem území sahá až do dávných věků. A hned si můžeme říct, že je to většinou historie mincí. První papírové peníze přišly až s věkem rozumu – v 18. století. Šlo bankocetle – státovky. Nevydávala je banka (nešlo tedy o bankovky), ale přímo stát. Ale pojďme k mincím.

Keltské zlaté mince: statéry – duhovky

Statéry starověkých Keltů jsou někdy známy také jako duhovky – lidé mince nacházeli hlavně po prudkém dešti, který z nich spláchl špínu a odhalil tak ztracené poklady. Tak se na světlo dostaly i ukryté zlaté mince, které se blyštily na slunci. Lidé si je spojovali s duhou. Mysleli, že lesknoucí se statéry padaly přímo z ní. A začali tak mincím říkat duhovky.

Keltové razili své mince podle makedonských statérů. Na keltských mincích, které pro svou vysokou hodnotu (připomínáme, že šlo o zlaté mince) nebyly používány jako běžná platidla, ale spíše jako dary, převládaly řecké (helénské) motivy. Jakkoliv na starších mincích vidíme makedonské krále a řecké bohy (Niké, Athéna), později se objevují i symboly keltské.

 

Podmokelský poklad

Jsou to právě zlaté statéry, které tvoří slavný Podmokelský poklad, který dodnes patří k těm úplně nejbohatším objevům, které česká numismatika a archeologie pamatuje. K dalšímu významnému nálezu došlo na Starém Kolíně.

 

Římské stříbrné mince: denáry

Přímý římský pobyt Římanů na našem území dokládají četné nálezy na moravském území. Mezi zbraněmi, nádobami, cihlami a věcmi osobní potřeby jsou i mince. Na archeologické nálezy bohatý kraj pod Pálavou na křižovatce přirozených cest svou návštěvou poctili i Římané. Respektive císařská armáda, která si u Mušova – 80 kilometrů od hranice na Dunaji – vybudovala tábor pro své výboje.

Které mince Římani přinesli? Mezi nálezy dominují čerstvě ražené denáry. Denáry můžeme datovat do doby vlády Marka Aurelia (císař vládl od roku 161 do roku 180). Ale to není všem, na našem území nacházíme i římské mince, co jsou mnohem starší. Neprokazují ale přímou přítomnost Římanů v Čechách (na rozdíl od moravského Mušova).

Každopádně nedávný nález (rok 2016) na utajovaném místě u Hradce Králové přinesl objev římských mincí. Stříbrné mince z přelomu letopočtu jsou jak pozdně republikánské, tak z období raného císařství. Kolik jich bylo? Celkem přibližně sto, což z objevu mincí dělá nález v českém prostředí mimořádného významu.

Historie českých mincí – II. část: Germáni a první slovanské říše >>

Najdete nás na Facebooku