Pamětní mince jako investice

Když se řekne numismatika… Pro někoho to bude věda o penězích vůbec. Někdo si vzpomene na její „sestru“ notafilii a na bankovky. Pro ještě menší okruh to bude koníček a celoživotní záliba. A přitom málokdo si uvědomí, že zájem o mince je pro mnohé numismatiky velmi racionální forma investice.

Investice, která má v mnoha případech blíže k nákupu zlatých cihliček a dluhopisů než k investici třeba do umění.

V čem se investice do mincí liší od investice do umění

Pokud se podíváme třeba na zájemce o výtvarné umění, kteří se rozhodli investovat do obrazů, uvidíme velký rozdíl. Pokud součástí obrazu a jeho rámu není použit zrovna zlatý plech, tvoří jeho hodnotu výhradně autorův věhlas, sláva díla, popularita stylu a podobně. Tedy něco, co je špatně definovatelné a vlastně i předvídatelné.

Slovenská stříbrná pamětní mince

Slovenská stříbrná pamětní mince

Pokud investujete do malíře, který přestane být na trhu vyhledávaný, i cena jím namalovaných obrazů padne k nule. To se u zlatých mincí nestane – vždy vám zůstane cena samotného zlata, Tedy cena kovu, která pozoruhodně po staletí odolává všem velkým výkyvům. Jedná se tedy konzervativní strategii?

Konzervativní, vyvážená nebo riziková investice: jakou strategii volíte vy?

Chystáte nákup stříbrných nebo zlatých mincí? Pak se určitě zamýšlíte nad rizikem takové investice. Jedná se o konzervativní investici nebo naopak investici do mincí, co je riziková? Výběr strategie odvisí od toho, jaké investice se stanou cílem vašeho zájmu.

O zájmu o mince jako o sběratelství jsme už mluvili. Pro stříbrné a zlaté sběratelské mince platí již výše řečené: část jejich hodnoty tvoří drahý kov. Protože se výsledné ceně (nebo naopak ve vaší ztrátě) odrazí nejvíce umělecká a sběratelská hodnota mince, právě kvůli ceně samotného kovu můžeme mluvit o vyvážené (progresivní strategii). A je to právě ona „spekulativní“ složka jejich ceny, která sběratelské mince odlišuje od investičních.

Investiční mince jsou… na investici

Název zase jednou nelže. Investiční mince jsou skutečně raženy pouze pro zájemce o investici. Jejich sběratelská a umělecká hodnota je zanedbatelná. Na rozdíl od sběratelských mincí jdou jejich emise do tisíců. Naproti tomu jsou sběratelské mince vydávány v limitovaných edicích. To, jaká jsou rarita, jak jsou vzácné a na trhu nesehnatelné, se potom odráží v jejich ceně.

Když se vrátíme k investičním mincím, vidíme tedy, že investice do nich je velmi podobná nákupu zlata. Jedná se tedy o konzervativní investici s menším výnosem, ale i rizikem. Kterou strategii zvolíte vy?

Chystáte se investovat?

Při volbě strategie zohledněte ještě jednu věc. Při nákupu investičních mincí očekávejte vysokou likviditu – tedy možnost rychlého odprodeje. Naproti tomu u sběratelských mincí počítejte, že pokud budete peníze „na ruku“ potřebovat okamžitě, můžete mince vzhledem k aktuálnímu zájmu prodávat pod cenou.

A poslední rada: uvědomte si, že i při sebevíc bezpečnější strategii nějaké riziko podstoupíte. Na druhou i toto riziko bude při adekvátních sumách, které do nákupu mincí vložíte, součástí tak trochu adrenalinové hry. Ne nepodobné sázení na dostihy, aukcím starožitností, nakupování na burze nebo tipování výsledků nedělního fotbalu.

Najdete nás na Facebooku